Neslimizin bugüne kadar hiç yaşamadığı kadar büyük ve global bir sorunla karşı karşıyayız. Sokakta, sosyal medyada, televizyonda tek gündem olan Korona Virüs gibi tehdit durumuyla baş edip, değişen rutinlerimize alışmaya çalışırken, biz yetişkinler gibi çocuklar da içinde bulunduğumuz bu sürece adapte olmaya çalışıyorlar.
Bu süreçte tüm ebeveynlerin çocuklara anlaşılır ve yaşa uygun şekilde korona virüsü açıklamaları ve çocukların değişen yaşamlarına yönelik sordukları sorulara hazır olmaları gerekir.
Ne zaman sonlanacağını bilmediğimiz bu belirsiz süreci çocuğunuzla yürütmeye çalışırken çocuğunuzun bu dönemi en sağlam şekilde atlatabilmesi, dayanıklılık ve başa çıkma becerilerinin gelişmesi, duygularını rahatça ifade edebilmeleri ve iç dünyalarını yansıtmaları adına onlara doğru desteği vermek oldukça önemlidir.
Korona virüsü çocuğunuza en uygun şekilde nasıl anlatabilirsiniz ?
-Virüsü anlatırken onların gözle görülemeyen mikrop gibi şeyler olduğunu ifade ederek bir süre önlem almamız gerektiğini belirtip, virüsten korunma yollarını çocuğunuza onu tedirgin etmeden açıklayabilirsiniz. Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla neler yapılabileceğini anlatmak ve bu süreçte çocuğunuzun sorduğu her soruya yaşına uygun, basit, net cevaplar vermek önemlidir. Çocuğunuz bu dönemde sorularının geçiştirildiğini hissetmemelidir.
-Bilim adamlarının bu virüsle ilgili çalışmalar yaptığını, virüsten etkilenen insanlara yardım eden pek çok kişi olduğunu, sağlık çalışanlarının, hastanelerin, devletlerin ve toplumun elinden geleni yaptığını çocuğunuza yaşa uygun, dürüst bir şekilde anlatabilirsiniz.
-Önlem almanın önemi üzerinde durmak ve önlemleri tek tek çocuğunuza uygulamalı şekilde anlatmak gerekir. Gerekli önlemleri anlatırken kaygılı ya da tehdit eder şekilde anlatmamaya özen göstermelisiniz.
-Yaşı uygun olan ve konuyla ilgili detaylı soru soran çocuklara konuyla ilgili çocuklar için hazırlanmış videolar izlettirilebilirsiniz. Bu videoların içeriği ebeveynler tarafından kontrol edilip uygunluğuna bakıldıktan sonra sizin eşliğinizle birlikte izlenmelidir.
-Korona virüs ortaya çıktıktan sonra, korona virüsü çocuklara anlatabilmek amacıyla pek çok uzmanın renkli görseller kullanılarak kaleme aldıkları çeşitli çocuk hikaye kitaplarından destek alabilirsiniz.
Korona virüsün psikolojik etkilerine karşı çocuğunuzu nasıl destekleyebilirsiniz ?
-Çocuklar kaygıyı yetişkinlerden öğrenirler. Onların yanında sakinliği korumaya ve kaygıyı kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Evde panik şekilde kaygılarını yansıtan anne babaların çocuklarına da kaygı bulaştırması kaçınılmazdır.
-Çocukların bu süreçte en çok ihtiyaç duydukları şey kendilerini güvende hissetmektir. Çocuğunuza ailece yapılması gerekeni yapmaya çalıştığınızı, kendisinin ve sizin şuan güvende olduğunuzu anlatmak oldukça önemlidir.
-Bahsettiğiniz önlemleri unuttuğunda yargılayıcı olmamaya özen göstermelisiniz. Ellerini yıkamayı unutmak ya da elini ağzın götürmemesi gerektiğini unuttuğu zaman çocuğunuza tepkisel davranmamalısınız.
-Bu dönemde özellikle sosyal medyada yayılan asılsız haberlere itibar etmemek ve çocuğunuzu bu tarz haberlerden uzak tutmak gerekir. Ölen kişi sayısı gibi çocuklar tarafından bilinmesi gerekmeyen haberleri de çocuğunuzun yanında izlememek ve bu haberlerle ilgili konuşmamak önemlidir.
-Yaşanılan gündemi tamamen gizlemek, hiçbir şey yokmuş gibi davranmak, olayı normalize etmek doğru değildir. Kendisinden bir şey saklanıyormuş hissi ve size duyduğu güvenin kaybı, çocuğunuzun bu süreci daha endişeli geçirmesine neden olabilir.
-Oyun, çocuğun iletişim kurma biçimidir. Çocuklar kendi iç dünyalarındaki durumları oyun yoluyla ifade ederler. Duygularını, düşüncelerini, problemlerini oyunla yansıtırlar ve başa çıkmaya çalışırlar. Dolayısıyla çocuğunuzu yönlendirmediğiniz ve onun yönetimine bıraktığınız oyunların iyileştirici ve sihirli gücünden yararlanabilirsiniz.
-Yönlendirme yapmadığınız, çocuğunuzun yönetimine bıraktığınız oyunların yanında “duygular” temasını işleyen çeşitli kutu oyunlarından da destek alabilirsiniz.
-Dans ve şarkılar çocuğunuzun bu süreçte destek alabileceği diğer kaynaklardır. Evde eğlenmeye, şarkı söylemeye, spor, sanat ve müzik gibi kaynaklardan destek almaya devam edebilirsiniz.
-Korona Virüsle ilgili çocuğunuzun kaygı yaşadığını gözlemlediğiniz de “aynalama” dediğimiz duygu yansıtmasına başvurarak, çocuğunuza anlaşıldığını hissettirebilirsiniz.
“Virüsle ilgili merak ettiğin çok şey var ve biraz endişelisin, beraber bunu konuşabiliriz.” vb. gibi duygusunu anladığınızı ifade eden yaklaşımınızla birlikte duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşmasına fırsat verici tutumunuz çocuğunuza iyi gelecektir.
-Çocukların duygularını çizerek ve oynayarak somut hale getirebildiğini hatırlayarak çocuğunuzdan korona virüsü çizmesini isteyebilirsiniz. Ona istediği şekilde çizdiği resmi boyayabileceğini, komik hale getirebileceğini söyleyebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun hem kendi dünyasındaki algısını resmetmesine hem de virüse karşı kontrol ve güç duygusunu geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
-Evde geçirilen zamanı planlayıp, güne sabah egzersiziyle başlayarak, belirli bir günlük rutin oluşturup, çocuğunuzun değişikliklere adaptasyonunu destekleyebilirsiniz.
Unutmayalım ki; bu süreçte çocuğunuzla ilişkide olmak, onunla bağ kurmak, hep birlikte eğlenmek, sevgi ve umut en önemli destektir.
Sağlıklı günler dilerim…
Alanında uzman ekibimizle Habitat Psikoloji çatısı altında tanışın. Bizimle iletişime geçin.