Peki, çocukların kaka tutma sorununun nedenleri nelerdir?
-Bu durum yetişkinlere anlamsız gelsede, çocuk vücudundan bir parçanın kopacağını düşünebilir ve kendine ait bir parçayı bıraktığına inanarak bu durumdan tedirginlik duyabilir.
-Çocuk kaka tutmaya acı verici bir deneyim sonrasında başlayabilir. Çocukta bu deneyimin akabinde “Kaka yaptığımda acıyacak.” düşüncesi oluşabilir.
Çocuk kakasını tuttuğu için kabız olur ve sonrasında gerçekten canı acır ve bu kısır döngü devam eder.
-Ebeveynlerin kontrol duygusu çok yoğun olduğunda, çocuk bu kontrol ihtiyacını ve gücünü kendi elinde tutmaak ister. (Örn; kaka tutma, uyku, yemek yeme vb).
-Çocuk 2-4 yaş döneminde “özerklik” dönemindedir. Yaşadığı bu gelişimsel dönemde “ Benim istediğim olacak, kontrol bende, kakaya hakimim.” yaklaşımıyla sadece kendi istediğinde kakasını yapabilir.
-Çocuk, tuvalet eğitimi hikayesinde yanlış tutumlarla karşılaşmış olabilir. Her çocuk için oldukça hassas olan bu süreçte anne babasından gelen zorlama, baskılanma, cezalandırma ya da farklı ısrarcı tutumlar çocukta kaygıya ve akabinde de kaka tutmaya sebep olmuş olabilir.
-Mükemmelliyetçi anne-baba tutumlarıyla birlikte erken dönemde verilen tuvalet eğitimi ve katı kurallar kaka tutmaya sebebiyet verebilir.
-Aile içinde yaşanan stres faktörleri, ebeveynler arası yaşanan problemler ve çocuğun taşınma, kardeş gelişi vb. gibi yaşadığı ardışık problemlerin de kaka tutmaya neden olabildiği görülmektedir.