Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları

Cinsel istismar, çocuğun, kendinden yaşça büyük bir yetişkin tarafından cinsel haz ve tatmin için suiistimal edilmesidir. Cinsel istismar sosyoekonomik ve kültürel düzeyden bağımsız olarak, her yaş grubundan çocuğun tehlike altında olduğu bir olgudur. İnsanlar için bu konuda konuşmak zor olmasına rağmen yetişkinler olarak bilgilenmenin ve çocukları da doğru şekilde bilgilendirmenin büyük önem taşıdığı hayati bir gerçektir. Çocuklarımızı cinsel istismardan koruyabilmenin en önemli yolu, bu konu hakkında onlara farkındalık kazandırmaktan geçmektedir. Bu doğrultuda ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken çeşitli unsurları aşağıda inceleyebilirsiniz;

Çocuğunuzla ilişkide kalmak; Çocuğa duygu ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşabileceği demokratik bir ev ortamı sağlanmalıdır. Ebeveynleriyle kurduğu ilişkide çocuğun kendini güvende hissetmesi en koruyucu faktörler arasındadır.

Sorularına yaşa uygun ve net cevaplar vermek; Çocuğun sorduğu sorulara eksiksiz ve yaşına uygun yanıtlar verilmelidir. Soruların yanıtları çocuğun anlamasını engelleyecek kadar uzun ve detaylı olmamalıdır ve sorulara kaçamak yanıtlar verilmemelidir. Çocuğun sorularına alaycı bir tavırla veya utanarak yanıt verildiğinde, aldığı tepkiden emin olmak için mutlaka ebeveyne yeniden başvuracaktır. Çocukların bu konudaki sorularının yanıtsız bırakılması veya sağlıksız yanıtlar verilmesi, onun, cinselliğin yanlış, çekinilecek ve hatta bazen suçluluk duyulacak, utanılacak bir şey olduğunu düşünmesine sebep olabilir. En iyi ihtimalle çocuk, cinselliğin anne-babayla konuşulmayacak bir konu olduğunu düşünecek ve bu konuyu bir daha aileyle konuşmayı tercih etmeyecektir. Aile yerine minik arkadaşlarına başvurarak sorularına yanıt bulmaya çalışacaktır. Bu şekilde edindiği bilgileri de aileyle paylaşmayacağı için, ne derece sağlıksız bilgiler edindiğini öğrenemeyecek ve dolayısıyla bunları düzeltme olanağından da anne babalar yoksun kalacaklardır.

Çocuğa saygı göstermek; Cinsel kimliğini sergilemeye çalışan çocuğun davranışlarıyla alay etmek, ona suçlayıcı tavırlar sergilemek, öfkelenmek veya davranışlarını baskı altına almaya çalışmak son derece yanlıştır. Bu tür tepkiler çocukların cinsellikle ilgili yanlış tutumlar geliştirmesine ve kendi cinselliğini sağlıklı yaşayamamasına neden olabilir. 

Özel yaşam alanlarına saygı duymak; Mahremiyet eğitimi çok erken yaşlar itibariyle başlar. Çocuğun odasına girerken  kapısını çalmak,  yanında soyunmamak, çocuğu herkesin önünde soymamak, dışarda ortalık bir yerde tuvalet ihtiyacını karşılamamak gibi konulara özen göstermek oldukça önemlidir.

Öperken izin istemek, istemediğinde öpmemek;

Çocuğa bedeninin ona ait olduğuna dair farkındalık kazandırmak, öpmek için izin istemek, isteksiz olduğunda zorla öpmemek gerekir.

Özel bölgeleri anlatmak; Çocuğa bedenimizde bazı özel bölgeler olduğunu ve bu bölgelerin mahrem olduğu anlatılmalıdır. Bu bölgelere takma isimler takmamak, gerçek isimleriyle ifade etmek gerekir.

Mahremiyet eğitimi ve iyi dokunuş/kötü dokunuş ayrımı; Çocuğa ebeveynleri tarafından mahremiyet eğitimi verilmesi son derece önemlidir. Çocuk için iyi ve kötü dokunuşu ayırt etmek güçtür. Bu kavramları belirginleştirmek adına kötü bir dokunuşu hissettiği anda çocuğun ”Hayır” diyerek bağırmasını, bulunduğu yerden hızla ayrılmasını sağlamaya yönelik eylem planını anlatmak gerekir.

Tutarlı davranmak; Çocuklar her zaman sınırların tutarlı ve net olmasına ihtiyaç duyar. Çocuklara bedenin sana ait mesajı verirken açık bir alanda herkesin içinde üstünün değişmesi tutarsızlığa sebebiyet verecektir.

Aile arasında hiç bir zaman sır olmayacağı konusunda bilinçlendirmek; Çocuklarla iletişim kurarken iyi niyetle de olsa “ Bu aramızda sır, sakın kimseye söyleme” gibi söylemlerden uzak durmak gerekir. Her durumda çocuklar anne babalarından hiç bir şey saklanmayacağını bilmelilerdir.

Çocuk hikaye kitaplarından yararlanmak; Cinsel kimlik gelişimine ve çocuk istismarına yönelik kaleme alınmış çocuğun konuyu daha iyi içselleştirmesine yardımcı olacak, içeriği uygun olan çocuk hikaye kitaplarından destek alınabilir.

Selcen Şen,Uzman Psikolog

Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?

Alanında uzman ekibimizle Habitat Psikoloji çatısı altında tanışın. Bizimle iletişime geçin.

Şimdi Arayın

WhatsApp'dan Yazın