Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Çocuk merkezli oyun terapisi nedir? Kaç yaş grubundaki çocuklara uygulanır?

Oyun terapisi; çocuğun, iç dünyasını anlamak, duygusal sıkıntısıyla başa çıkmasını sağlamak , hakimiyet kazandırmak ve terapötik sonuçları almak üzere oyunun sistematik bir şekilde uygulanmasını içerir. 2,5-12 yaş grubu arasındaki çocuklara uygulanır.

Çocuk merkezli oyun terapisi neyi nedefler ?

Çocuk merkezli oyun terapisi; çocukların, duygularını daha iyi anlamaları, ihtiyaçlarının karşılanması için duygularını ifade etmeleri, problem çözme becerilerinin gelişmesini, sorunlu davranışların azalmasını, çatışmalarla başa çıkmaları, özgüvenlerinin artmasını, öz kontrolün gelişmesini hedefler.

Çocuk merkezli oyun terapisinin temelinde ne yatar ?

Çocuk merkezli oyun terapisinin temelinde, oyunun çocuğun kendisini ifade etmesinin doğal bir yolu olduğu gerçeği yatar. Tıpkı pek çok erişkin terapi türünde kişinin yaşadığı zorlukları “konuşarak” anlatması gibi çocuklar da duygu ve sorunlarını “oynayarak” ifade ederler. Oyun, kendisini ifade etmenin en doğal aracı olduğu için çocuk gerginlik, hayal kırıklığı, güvensizlik, saldırganlık, korku, kafa karışıklığı ve şaşkınlık gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışarı aktarma fırsatı bulur. Çocuğun oyun yoluyla dışarı aktarmasıyla bu duygular açığa çıkar; çocuk bunlarla yüzleşir, bunları denetlemeyi öğrenir ve bunlardan uzaklaşır.

Çocuk merkezli oyun terapisinde terapistin rolü nedir ?

Çocuklar oyun terapisinde kendilerine has yollarla tepki verirler. Bu yollar oyun terapistinin üretebileceğinden çok daha yaratıcı ve iyileştiricidir. Çocuk merkezli oyun terapisinde terapist sorumluluk ve yön tayinini çocuğa bırakmakla birlikte çocuğun yaşadıklarını canlandırmasına fırsat verir ve çocuğun doğru deneyimini ona yansıtır. Terapist kendini rolünü şu şekilde ifade edebilir: “Burada ben çocukların kendilerini, duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyorum. Anne babalarının da çocuklarını anlayıp onlara yardımcı olmalarına yardım ediyorum.”

Çocuk merkezli oyun terapisi hangi durumlarda uygulanır ?

 Depresyon, takıntılar, içe kapanıklık, boşanma, travma, mükemmeliyetçi tutumlar, davranış problemleri, cinsel ve fiziksel istismar, dikkat sorunları, enüresiz& enkopresiz (Alt ıslatma&Büyük tuvaletini kaçırma), tırnak yeme, parmak emme, aşırı mastürbasyon gibi durumlarda uygulanır.

Uzman Psikolog Selcen Şen

Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?

Alanında uzman ekibimizle Habitat Psikoloji çatısı altında tanışın. Bizimle iletişime geçin.

Şimdi Arayın

WhatsApp'dan Yazın