İnsanın yaşamı boyunca kendisinden memnun ve çevresiyle uyumlu bir birlikteliği olmasını sağlayan en belirleyici faktörlerden biri sahip olduğu sosyal becerilerdir. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemine özgü sahip olunması gereken bazı sosyal becerilerin zamanında edinilememesi okul, iş, yakın ilişkiler ve sosyal yaşamda sıkıntılara yol açmakta, yaşam doyumunu düşürmektedir.
Sosyal becerinin insan yaşamında bu kadar önemli olması ancak Türkiye’de çocuklar için yapılandırılmış bir sosyal beceri programının olmaması sebebiyle iki psikolog olarak, SOBECE (Sosyal Beceri Çocuk Eğitim Programı) adını verdiğimiz 7 modülden oluşan programı geliştirdik. Bu modüller:
Bu modüllerin içeriğinde 76 beceri alanı mevcuttur. Bu beceriler SOBECE’ye özel yüzlerce egzersiz, oyun, görsel-yazılı olay kartları ile çocukla çalışılır. SOBECE çocuğun sosyal becerileri deneyimleyerek öğrenmesine fırsat veren eğlenceli, yaşantısal ve yapılandırılmış bir programdır. SOBECE kognitif davranış terapisi, psikodrama, sosyal öğrenme kuramı, rol canlandırma, akran destekli öğrenme yaklaşımları temel alınarak hazırlanmıştır.
Çocuğun sosyal becerileri genelleyebilmesini ve kalıcı hale getirebilmesini sağlayan seans sonrası verilen SOBECE Pratik adında çalışmaları geliştirilmiştir. Sobece programı çocuklara 3 şekilde uygulanabilir;
SOBECE Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği bilimsel çalışmaları yapılmış, geçerlik ve güvenirliği olan Türkiye’de onlarca yüksek lisans, doktora tezinde ve araştırmada kullanılmış olan bir ölçektir. SOBECE’nin etkinliğiyle ilgili çocuklara uygulanan programların bilimsel çalışmaları yapılmış ve pek çok kongrede sunulmuştur. Yaklaşık on yıllık bir uygulama geçmişi vardır.
Uzmanlara yönelik SOBECE programı yıllardır ruh sağlığı uzmanı olan psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrlara ve eğitimcilere verilmektedir. Böylece uzmanlar SOBECE uygulayıcısı sertifikası almakta ve kendi özel SOBECE kitlerine sahip olarak uygulama yapabilmektedir.
SOBECE Programı çerçevesinde yazılmış toplam 7 adet kitap vardır. Bunlar;
Çocuklar için Gerçek Yaşam Becerileri (Remzi kitabevi, 2017): Aileler, uzmanlar ve eğitimcilere yönelik
SOBECE uygulama kitapları 6 adet (SAY, 2019): Çocuklara yönelik, uygulamalı
SOBECE ekibi yıllardır ailelere seminerler vermekte, projelerde ve araştırmalarda yer almakta, çocuklara bireysel ve grup SOBECE uygulamaları yapmakta, alanda çalışan uzmanlara uygulayıcı programı ve süpervizyonu olarak aktarılmaktadır.
SOBECE’nin kendine özel bir online uygulama platformu vardır. Programa özel geliştirilmiş görüntülü görüşme sistemi üzerinden uzmanlar kendilerine özel panel giriş kodlarıyla sisteme dahil olarak sosyal becerileri çocukla eğlenceli egzersizler, oyunlar ve görsel, yazılı kartlar aracılığıyla çalışabilirler. Çocuğun sosyal beceri değerlendirmesini otomatik sistem üzerinden yaparak grafik çıktılarını alabilirler. Analizleriyle birlikte danışanlarını takip edebilir, seanslarını planlayabilir ve raporlayabilirler.
SOBECE çalışılan çocukların; kendi duygularını ifade eden, haklarını saldırgan olmadan girişken şekilde koruyabilen, karşısındakini dinleyen, zor durumlarla başa çıkabilen, içinde bulunduğu ortama uyum sağlayan, çevresiyle ilişki içinde, atılgan, sorun çözebilen, özgüven sahibi bireyler olarak yetişmeleri programın bugüne kadar pek çok aile ve eğitimciden gelen geri bildirimlerle ulaştığı sonuçlardandır. Sosyal becerileri gelişmiş çocuklar, akademik olarak daha başarılı olur ve akranları, çevreleri tarafından kabul görürler.
SOBECE’nin amacı bugünün çocuklarının sosyal becerilerini geliştirerek, yarının kendinden memnun, çevresiyle yakın anlamlı ilişkiler kuran, iş hayatında başarılı, sorunlarla başa çıkabilen, yaşam doyumu yüksek yarının yetişkinlerini yetiştirmektir.
1. Konuşan kişinin yüzüne bakma
2. Göz kontağı kurma
3. Dinleme
4. Selamlaşma (karşılaşma)
5. Vedalaşma
6. Konuşmayı başlatma
7. Konuşmayı sürdürme
8. Teşekkür etme
9. Özür dileme
10. Yardım isteme – Yardım etme
11. Soru sorma
12. Yönergelere uyma
13. Kendini tanıtma
14. Başkalarını tanıtma
15. İzin isteme
16. Nezaket ifadelerini uygun yerde kullanma
17. Yeni durumlara alışma uyum sağlama
18. Paylaşma
19. Sıkıntılı görünen bir arkadaşa yardım etme
20. Arkadaşlarını barıştırma
21. Uzlaşma
22. İhtiyaçları için sunulan yardımı kabul etme
23. Başkalarını takdir etme
Atılganlık Becerileri
Duygulara Yönelik Beceriler
Saldırgan Davranışlar ve Dürtülerle Başa Çıkma Becerileri
Sorun Çözme Becerileri
SOBECE Çözüm Kiti
Plan Yapma Becerileri
Alanında uzman ekibimizle Habitat Psikoloji çatısı altında tanışın. Bizimle iletişime geçin.